NWB Online

Handleiding NWB Online

Op deze pagina vindt u informatie over het portaal NWB Online waar u volledig digitaal bankgaranties aan kunt vragen.

Inloggen 

Wanneer u een aanstelling heeft bij Nationale Waarborg kunt u altijd met het e-mailadres zoals het bekend is bij Nationale Waarborg inloggen om digitaal bankgaranties aan te vragen.

Wanneer u de allereerste keer wilt inloggen, dient u eerst uw wachtwoord aan te maken:

  • Ga naar NWB Online via de knop rechts bovenaan elke pagina op onze website of via https://portaal.nationalewaarborg.nl
  • Klik in het inlogscherm op 'Wachtwoord vergeten'.
  • Voer uw e-mailadres in zoals het bij ons bekend is.
  • U ontvangt binnen 10 minuten een e-mail met een link om uw wachtwoord aan te maken.

Overzicht

Op uw hoofdpagina in NWB Online vindt u een overzicht van alle door u ingevoerde en ingediende bankgarantie-aanvragen. Achter elke aanvraag vindt u de status van de aanvraag tot aan de status 'Gesteld'.

Bekijk de details van een aanvraag door op de betreffende aanvraag te klikken.

Nieuwe aanvraag

Via de knop 'Nieuwe aanvraag' maakt u een nieuwe aanvraag aan.

In één scherm voert u alle gegevens in die noodzakelijk zijn voor het stellen van de bankgarantie. Met behulp van de postcodecheck voert u eenvoudig de juiste adressen in.

Opslaan

U kunt uw aanvraag op elk moment opslaan en later weer verder gaan met invoeren. Zo voert u op de momenten dat het u uit komt datgene in de aanvraag in wat u wilt. Als u alle gegevens ingevoerd heeft, kunt u de aanvraag controleren, laten tekenen en indienen.

Controleren en ondertekenen

Via de knop 'Opslaan en naar ondertekenen' komt u in het volgende scherm terecht. In dit scherm vindt u alle door u ingevoerde gegevens overzichtelijk onder elkaar zodat u deze (met uw klant) kunt controleren. Wanneer de gegevens kloppen, kunt u de aanvraag digitaal of traditioneel laten ondertekenen.

Digitaal ondertekenen

Wanneer u hiervoor kiest, ontvangt uw klant op het door u opgegeven e-mailadres een e-mail met een link naar het te ondertekenen document.

Het ondertekenen gaat door middel van een ‘krabbel’. Dit betekent dat uw klant met de muis of op het touchpad/screen zijn handtekening zet. Deze wordt als een afbeelding op het document geplaatst. Daarnaast wordt het document digitaal ondertekend met een tijdstempel en een PKI-encryptie. Dit maakt de handtekening juridisch rechtsgeldig. Lees meer over de juridische rechtsgeldigheid.

Bekijk wat uw klant te zien krijgt wanneer gekozen is voor digitaal ondertekenen.

In NWB Online kunt u de status van het digitaal ondertekenen ook volgen. Wanneer de aanvraag door de klant(en) digitaal ondertekend is, ontvangt u hiervan per e-mail het bewijs en kunt u de garantieopdracht digitaal bij ons indienen. U hoeft dus niets meer te printen en kunt uw bankgarantie via NWB Online volledig digitaal aanvragen. U ontvangt pas een e-mail dat er ondertekend is wanneer alle klanten getekend hebben.

Traditioneel ondertekenen

U kunt er ook voor kiezen om de garantieopdracht na het controleren van de gegevens te printen en traditioneel te laten ondertekenen. Zodra u de getekende garantieopdracht in uw dossier heeft, vinkt u dit aan in NWB Online en kunt u de garantieopdracht digitaal bij ons indienen.

Documenten toevoegen

U kunt bij elke aanvraag ter illustratie of ondersteuning documenten toevoegen. In sommige gevallen dient u bepaalde documenten mee te sturen, deze herkent u aan de * die ervoor staat.

Bankgarantie-aanvraag indienen

Wanneer de bankgarantie-aanvraag ondertekend is, dient u nog te verklaren dat u akkoord gaat met de voorwaarden in de Verklaring Tussenpersoon. Wanneer u dit heeft gedaan en de eventuele verplichte documenten heeft toegevoegd, kunt u de aanvraag digitaal indienen.

Let op: U kunt de aanvraag alleen indienen wanneer deze (digitaal) ondertekend is door uw klant(en) en u akkoord bent gegaan met de voorwaarden in de Verklaring Tussenpersoon.

Wanneer u de bankgarantie-aanvraag ingediend heeft, nemen wij deze direct in behandeling en kan het zijn dat uw aanvraag al binnen een paar minuten gesteld is tot een bankgarantie. Dien uw aanvraag dus pas in als u er zeker van bent dat deze gesteld moet worden.

Status

Wanneer u een aanvraag indient, ziet u in het overzicht dat deze in behandeling is. Zodra de status op 'Gesteld' staat, staat de bankgarantie met de nota digitaal klaar voor de notaris.

Een toelichting op de verschillende statussen vindt u in de handleiding.